top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Solsäker och energifull väg framåt!Vad kan vi göra för att solsäkra vägen framåt mot en bättre miljö och mindre slitage på vår älskade planet? Hur mättar vi ett jordklot som kör på två hjul genom kilowattkurvorna med den resursslukande energimunnen vidöppen?

För några år sedan dök ett intressant projekt på temat under namnet ”Solar Roadways” upp från ingenjören Scott Brusaw och några kollegor i USA. Ett nytt och smart system med slitstarka solpaneler, som på sikt kan ersätta befintlig vägbeläggning. De sexkantiga plattorna är gjorda av återvunnet glas, sammankopplade med processorer och sensorer som gör att man kan fånga solenergi, belysa vägbanan och t.o.m. smälta is och snö.


Med inbyggd LED-belysning och tryckkänsliga sensorer, så kan de jordnära solfångarna varna för vilda djur på vägbanan innan olyckan sker. Eller så kan filsystemet ritas om vid olika tider på dygnet, beroende på hur rusningstrafiken flödar genom de urbana vägsystemen. Släpper man dessutom lös ett antal innovativa stadsarkitekter och designers – med eller utan artificiell intelligens - så kan de urbana områdena belysas i ett oändligt antal spektakulära variationer.Många utmaningar återstår innan systemet blir både trafiksäkert och ekonomiskt. Men enligt teoretiska beräkningar så skulle hela vägsystemet i USA kunna generera upp till 3 gånger så mycket energi som hela landet förbrukar. Tanken svindlar – tänk om det skulle kunna vara så enkelt? Inga kärnkraftverk, kolkraftverk, vindkraftverk eller solcellsparker som slukar åkermark, så långt ögat ser mot utvecklingshorisonten. Vägen pekar framåt mot ett högtryck i produktionen av en sexkantig och solstrålande lösning på våra energiutmaningar. Se filmen om hela projektet här:Solar Roads kan vara det vägvinnande och strålande energikoncept på Framtidsplaneten som vi nu behöver om vi snabbt skall vända utvecklingen! Eller åtminstone så banar det kreativa tänket bakom idén – och de första försöken – vägen mot en plogfri och energisäkrad framtid där #alltmöjligtärmöjligt / Johnny Sundin

35 views1 comment

1 Comment


jens
Dec 11, 2017

Tja, just Solar Roadways är nog inte ett bra exempel. När man räknar på det.


David Jones på kanalen EEV Blog har gjort nogranna beräkningar på det hela, och det håller inte.


https://www.youtube.com/results?search_query=eevblog+solar+roadways

Like
bottom of page