Hälsodebatten är evigt pågående. Vi får ständigt ta del av nya råd och rön som ska förbättra vår hälsa, göra oss piggare, friskare, starkare – och lyckligare. Tips på olika dieter, träningsupplägg och mentala strategier avlöser varandra. Men vad många av oss inte alls varit medvetna om, är att den musik som flödar i högtalare och hörlurar under morgonens powerwalk, kvällsyogan eller när vi lagar våra näringsmässigt optimerade(?) måltider, i sig har märkbart tydliga hälsoeffekter.
Att musik kan påverka sinnesstämningar, verka rogivande och locka fram känslor har vi nog alla upplevt. Kanske vet dock inte alla att hälsoeffekterna av musik faktiskt både är verkliga och mätbara?! Forskning påvisar nämligen att stressnivåer, inlärning och känsloregister påverkas positivt av musik. Det finns därför stora vinningar med att implementera den forskning som finns om musik inom både skola, vård och omsorg - och kanske även i vår egen vardag?
”Musik kan öka vår förmåga att läsa av känslor, hantera smärta efter operation, komma ur skrivkramp, bli mer medmänsklig, stressa mindre i skolan, må bättre på äldreboendet, stå emot prestationsångest på scenen, buffra mot utbrändhet och dö lugnare”, säger Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Studier har påvisat att långvarig musikträning faktiskt till och med ändrar hjärnans utseende. Forskningsresultat från skolvärlden talar sitt tydliga språk. Till exempel har man kunnat se att en extra timme musik i veckan, jämfört med en extra timme data, under årskurs 5 och 6, ger eleverna en högst påtaglig minskning av stresshormoner vid terminens slut. En annan stor studie har visat att en timme musik i veckan på bekostnad av andra ämnen ger bättre resultat på de nationella proven i både matte och språk.
På det rent personliga planet kanske det kan vara värt att med eftertänksamhet välja ut morgondagens spellista – och verkligen lyssna? Låt gärna musiken få ta plats, och upplev den - istället för att bara rutinmässigt slå på radion eller Spotifys ”hits idag”. Och att damma av och stämma upp sin bortglömda gitarr, kan vara ett otippat hälsosamt – och underhållande alternativ till andra hälsofrämjande aktiviteter vi utför. Eller som ren stresshantering. Sist men inte minst kan alla vi som gärna sjunger i duschen, i bilen och i alla andra tänkbara och otänkbara sammanhang, äntligen stödja vår okynnessång mot forskningen. Och folkhälsan!
Comments