top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Sköna gröna framtidsstäder - med hög Walkability!

Updated: Dec 1, 2017



Att vi sedan decennier tillbaka sveper in från de glesa bygderna till det urbana navet i städerna är numera en odiskutabel och fortsatt trend. Storstadens täthet av möjligheter drar som en gigantisk livsstilsmagnet - och innan 2030 har ytterligare 1 miljard människor (utöver dagens ca 4 miljarder stadsbor) låtit sig svepas med av urbaniseringens tsunami. In mot tätorter, samhällen och megastäder. För närhet och möjligheter. Men också miljöproblem, stress och dyrbar trångboddhet. Hur skall vi göra för att få plats och skapa en hanterbar livsstil - som både gagnar individen och ger planeten en chans att klara resursutmaningen?



”Green cities” är ett begrepp med olika innebörder och lösningar, men att kombinera gröna biosfärer med smart teknik och kloka kommunikationer ingår i många av spaningarna från olika tankesmedjor och prognosmakare.


En av framgångsnycklarna blir att skapa mikroytor i den stora ytan som har en hög ”Walkability”-faktor. Du kan gå till alla ställen du behöver. Eller cykla. Städer där du kan skapa det närodlade livsmönstret i den stora stadens kontext. Självkörande podtaxis som du beställer med ett appklick ingår i ett större och välsmort mobilitetssystem på Framtidsplaneten. Butikernas showrooms kombineras med ett smart beställningssystem som gör att varorna är hemma redan innan dig. Vare sig det är levererat med luftburna drönare eller med smarta logistikkanaler och leveransrobotar under markytan. Ja, faktiskt kan varje stad i framtiden innehålla en enda stor källarvåning där alla robotiserade resurstransporter sker helautomatiskt och energieffektivt. Bäva månde alla avsides belägna outletområden som ätit mark de senaste åren!



Sen kommer vi att se flytande städer för att frigöra åkermark, mer odlingar på takytorna och hela hus som andas, producerar energi och är lika sköna som gröna på utsidan. Trendiga trenden idag är ju redan att upptäcka stadens outnyttjade takytor till att bygga barer, bygga solpaneler och odla grönsaker. Nya utsikter ger grönare perspektiv på vad vi kan göra.



På Framtidsplaneten är det grönt ljus för att #alltmöjligtmöjligt. Om vi bara vill.

284 views0 comments
bottom of page