top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Row-Bot – en stillsam miljöhjälte som tar havens föroreningar med ro!

Updated: Nov 10, 2017Efter årtionden av föroreningar och slitage på världshavens ekosystem så börjar ett embryo till lösning flyta upp till ytan. Forskare på University of Bristol har nämligen skapat en självsimmande robot som med stor aptit kan äta upp våra föroreningar och göra haven renare än på många decennier. En ”terminator of pollution”, men som ser synnerligen snäll och beskedlig ut med sina små åror som vispar runt.

De kreativa hjärnorna bakom ”Row-Bot” har försökt efterlikna en biologisk varelse så långt det bara går. Roboten har en mun som fångar in den flytande skitmaten (alger, oljespill m.m.), en mage fylld av mikrober som konverterar hela soppan till energi och sedan överför energi till små mekaniska paddlar. På så vis kan havets plikttrogna miljömatros alltid vara redo att ro framåt mot nästa smutsfläck på kartan. Driven av att hungern är bästa kryddan och motivationsfaktorn – den vill och måste äta smuts för att överleva!Samtidigt utvecklas tekniken att bygga mjuka robotar av gelé istället för mekaniska delar av metall och plast. På Harvard University är utvecklingen på väg framåt i rask takt och testlabbet på Harvard har redan spottat ur sig olika innovativa lösningar - som t.ex. den spektakulära ”octoboten”. En helt igenom mjuk och bläckfiskliknande robot som kan visa vägen för framtidens armada av havsdammsugare.Genom att väva samman dessa tekniker kan roende robotar, som städat klart och är i slutet av sin livscykel, så småningom också äta upp sig själva och försvinna… Slurp! Utan minsta spår eller miljöbelastning.


Är detta en av våra bästa chanser att rätta till mänsklighetens smutsiga magplask i haven? Kanske – om vi släpper förtöjningarna i vår tankevärld att det inte går…. Att det är försent…


På den nyfikna Framtidsplaneten är #alltmöjligtmöjligt / Johnny Sundin


107 views0 comments

Comments


bottom of page