top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Närproducerad energi blåser in!

Updated: Oct 19, 2017



På Framtidsplanen behöver vi smart och miljövänlig energi. På många ställen och överallt. Solen gör ju redan en strålande insats genom att sända ut all den energi vi någonsin behöver – och tusen gånger till. Det gäller bara att vi kan fånga den i vår energitörstande famn och konvertera den till nytta för planetens alla invånare och processer. Så att vi slipper använda fossila gamla idéer om att elda upp jordens egen fossila bränsletank och täppa till atmosfärslocket.



Det behövs nya funktionella lösningar där sol, vind och vatten ger oss de nya och rena möjligheterna att utvinna energi. Stora investeringar och tekniska lösningar behövs över hela jordytan. Få vill dock bo i en gigantisk turbinpark där stora propellerblad susar runt öronen hela tiden. Men - närproducerad el går nu att skapa både runt och i husknuten.


Det franska företaget New Wind har skapat har skapat multipla små generatorer som designats till bladliknande former och kan klustras som bladen på ett träd. Därmed kan det smälta in i staden och placeras lite här och där. Artificiell och smart intelligens tar sedan hand om jordytans dagliga turbulens. Fungerar – till skillnad från de stora vindsnurrorna – även i låga vindhastigheter. En idé som redan knoppat av sig på många sätt i olika testmiljöer över världen.



I Bahrain har de 240 meter höga tvillingtornen på Word Trade Center flera vindsnurror placerade mellan byggnaderna. Designen är också gjord så att husen skapar en aerodynamisk effekt som pressar luften snabbare och kraftigare in mellan huskropparna och gör så att effekten av installationen ökar. När arkitekter möter kreativ ingenjörskonst kan det bli riktigt bra vinddrag i energiutvecklingen.


# framtidsplaneten #alltmöjligtärmöjligt / Johnny Sundin

144 views0 comments
bottom of page