top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Nanoteknik ger astronomiska hälsoperspektiv!Samtidigt som vi blickar längre ut i världsrymden än någonsin tidigare, så går resan till existensens mikrovärld allt djupare… Nanovärlden har öppnat sig som Pandoras evolutionära ask och fantastiska användningsområden existerar redan idag inom både bioteknik, IT och fordonsteknik. Och fler spännande användningsområden väntar runt det molekylära hörnet.


Nanoteknik – även kallat atomslöjd – är design av molekyler på miljondelar av en millimeter. På Framtidsplaneten – runt ca år 2030 enligt vissa forskare – så kommer vi alla ha små minirobotar av nanostorlek - s.k. ”nanobots” - i blodomloppet. En helt ny värld öppnar sig när mediciner i mikrosmå doser kan föras ut till de infekterade områden som behöver behandling - istället för att vi fyller hela kroppen med penicillin och andra medikamenter som i onödan kan bygga upp resistens, orsaka biverkningar och slå ut mer nyttiga medlemmar av bakteriefloran.


Forskare försöker nu också utveckla speciella DNA-robotar som skall kunna förstöra cancerceller med kirurgisk precision – inifrån och på plats utan operation. Små trojanska nanobots ser till att anfallet kommer bakom murarna istället för utifrån med strålknivens brutala trubbighet.


Kanske kan cancern bli en betydligt mindre allvarlig diagnos i framtiden med en ständigt patrullerande friskvårdsarmé av nanobots som seglar runt i kroppen och gör kontinuerliga hälsokontroller. Om vi ens hinner få diagnosen.


Inte utan att det känns fascinerande när molekylvärldens minstingar kan vara de som skapar framtidens största stordåd. Men – vad händer om vi tappar kontrollen på hela nanostimmet? Hur trålar man upp en miljard minifarkoster som slutat fungera eller fått ett digitalt virus mitt i det analoga blodflödet? Vilka bieffekter har en havererad nanobot som gått bort?


Perspektiven är lika astronomiska som svindlande - åt alla håll. Men kanske går vi mot den friskaste möjligheten på länge i en värld som tappat greppet på hur vi är gjorda för att leva.


#alltmöjligtärmöjligt / Johnny Sundin77 views0 comments

Comments


bottom of page