top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Kommer robotarna att stjäla ditt jobb? Självklart!

Updated: Nov 23, 2017


Teknologiska förändringar har utmanat och rört om bland befintliga system i alla tider. Det ingår ju i själva grundkonceptet. Nu pågår en accelererande och oerhört spännande utveckling när vi tar in robotarna i våra vardagsliv. Allt från industrins komplexa robotsystem, till välfärdsteknologins nya underverk med sociala robotar som bjuder på sällskap och stimulans för sjuka och gamla.


Att hoppas att vi kan behålla dagens spektra av yrkesroller och samtidigt revolutionera samhället med nya innovationer och beteendemönster är en önsketänkande tankevurpa rakt ner i utvecklingsdiket. Eller en alltid lika utopisk dröm om att ha framtidskakan och samtidigt äta upp den. Robotiseringen, digitaliseringen och automatiseringen kommer självklart rensa ut en massa typer av yrken och arbetsuppgifter. De försvinner. Upplöses. Skrivs in i historieböckerna. Något annat tar vid. Enligt forskningsresultat från USA och nationalekonom Stefan Fölster så handlar det om ca 50% av nuvarande yrken som försvinner inom 20 år.De jobb som kan förklaras och processdissekeras kan också automatiseras. Debet- och kreditvärlden är ett exempel. Redovisningsekonomer och ekonomiassistenter kommer inte längre behövas i samma utsträckning som tidigare mellan kvittopärmarna. Smarta programvaror och artificiell intelligens kan både sköta sorterande, rådgivning och skatteplanerande. Den mänskliga balansräkningen är snart på minus inom dessa yrken. Och det är bara ETT exempel när robotarna skördar yrkestitlar.


Kreativa yrken och innovativa startups inom det digitala kommer få en uppsving, medan lågutbildade inom bl.a. industriproduktion riskerar att slås ut när robotiseringens smarta lösningar tar vid. Något som också kommer att påverka den politiska kartan om inte en känsla av sammanhang och mening skapas. Omskolning, nya yrken och medborgarlön diskuteras. Debatten kommer att fortsätta. Liksom robotiseringen. Är en speciell ”robotskatt”, som Bill Gates föreslagit, ett alternativ att växla ut effektiviseringsvinsterna till samhällskassan?En av de spännande fördelarna är att när robotarna blir arbetsmarknadens högeffektiva slitagedelar så kan vi fylla våra liv med mer mänsklig kontakt och närhet än förut. Vi hinner se varandra. Smarta maskiner avlastar vården och vi kan visa patienter värdighet och respekt i en större omfattning.


På den robotiserade Framtidsplaneten är #alltmöjligtmöjligt / Johnny SundinTa gärna del av information om mina föreläsningar som behandlar framtidens spännande trender, förändringslust och vikten av kreativt tänkande här.

165 views0 comments

コメント


bottom of page