top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Hyperloop – miljövänligt resande på Framtidsplaneten!Hur kommer det kännas att sätta sig i en hermetiskt tillsluten kapsel och susa fram med överljudshastighet i en pipeline över land och under hav? Kommer vi känna klaustrofobi eller höghastighetseufori när det nya transportsystemet Hyperloop blir verklighet i våra liv om några år och vi människor blir vår egen vakuumförpackade rörpost?


Som vanligt när det gäller nya tekniska landvinningar och innovationer så ligger lösningarna betydligt längre fram än våra känslor, beteenden och förhållningssätt. Vi som skall använda innovationerna och integrera dem i våra vardagliga beteenden och livsmönster. Men när vi vant oss öppnar sig nya fantastiska möjligheter att möta människor och röra oss över världen på ett mer miljövänligt sätt. Förutsatt att elektriciteten produceras koldioxidneutralt förstås.


Teslas grundare Elon Musk och ett flertal andra finansiärer och entreprenörer försöker nu som bäst utveckla denna nygamla idé om att åka effektivt, säkert och energisnålt snabbaste vägen från punkt A till punkt B i ett rör.När jag var i Almedalen på moderatorsuppdrag förra sommaren så presenterades en skiss på hur den Skandinaviska länken av detta gigantiska transportnät skulle kunna se ut. Stockholm-Helsingfors kommer t.ex. bara ta ca 28 min från stadskärna till stadskärna! Så långt ifrån en trögflytande och dieselosande passagerarfärja man kan komma. Extra spännande när man åker tillbaka och är framme FÖRE man startade eftersom Finland ju ligger en timme före.


Låt dig sugas med av utvecklingen – och Hyperloop! Nästa årtionde kan du kanske både hinna med ett morgonmöte i Oslo, lunch med kollegorna i Berlin, ta en afterwork på kontoret i London och ändå hinna ta med ungarna på fotbollsträning i Barcelona på kvällen.


#alltmöjligtärmöjligt – Vi ses på Framtidsplaneten!206 views0 comments

Comments


bottom of page