top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Hybridernas tid är här!


De senaste åren har ordet HYBRID seglat upp på topplistan - från arkivet för sällan använda facktermer - till att bli ett modeord med gnistrande trendglans. Ett ord som andas hitech, nytänk och smarta kombinationslösningar!


En av wikiförklaringarna till ordet är ”Hybridisering kan syfta på en biologisk process som är resultatet av sexuell reproduktion mellan individer som är genetiskt olika, exempelvis olika arter”.


Intressant! Eller hur? Det ligger helt enkelt något spännande och sexigt över detta med att skapa nytt och korsbefrukta gamla tankar och idéer så att de möts på nya plattformar. Tankegenetiskt olika företeelser och kända innovationer skaffar ny och lönsam avkomma! Hybridernas tid är här!


Raketbränslet för att göra ordet HYBRID populärt är som bekant bilbranschens snabba utveckling de senaste åren. Men - det handlar inte bara bilbranschens flotta fordonsflotta. Hybridiseringen finns överallt. I en tid då det är svårt – för att kanske inte säga nästintill omöjligt – att hitta nya grundämnen och göra kioskvältande basupptäckter, så letar vi nya vi i rasande fart nya kombinationer av befintlig kunskap. Allteftersom vi skapar nya tekniska verktyg och digitala lösningar att leka med i våra kreativa tankelandskap.


Vem hade för några år sedan kunna tänka sig att dricka sitt kaffe i en bokaffär, ringa från en kamera eller odla sin sallad uppe i det urbana taklandskapets högre stratosfärer?


Nya aktörer får också nya hybridiserade affärsmodeller att titta ut i framtidsljuset. Nyligen kungjorde t.ex. transportföretaget MTR att man inte bara vill transportera människor till och från sina bostäder utanför citykärnorna – man vill äga deras bostäder och bygga husen de bor i. MTR vill alltså äga hela stadsdelar. Ett hybridkoncept som redan har fått stor framgång i t.ex. Hong-Kong, där snart 100.000 människor fått den hybridiserade boendemöjligheten. Betala färdbiljetten på hyresavin. Eller kanske hyran på månadskortet? Allt möjligt är möjligt!Människans biologiska klocka har ju också de senaste åren fått möjlighet till högteknologisk övertid med printade vävnader, smarta näringspreparat - och snart också målstyrda nanokapslar, som med kirurgisk precision kan omintetgöra illasinnade virus och muterade celldelningar. Gångjärn i titan ersätter redan idag nerslitna knän och leder och skönhetsförstärkande åtgärder görs på löpande band under skalpellen. Våra kroppar är redan hybrider och hela ditt varande likaså - när vi delar både privatliv och arbetsliv med varandra kors- och tvärs på sociala medier. Vi växer ihop med oss själva och den nya tiden.


Trendspaningen är att hybridtänkandet fortsätter i rasande fart. Överallt och på alla nivåer.


När jag var liten fanns en handfull olika Legoklossar. Kombinationerna var många. Men följde ett visst antal grundmönster. Lekfulla pyramider och klosshybrider byggdes upp och revs - om och om igen. I dag kan Legoklossarna – precis som de moderna byggstenarna – räknas långt mycket större antal. Den matematiska logiken är att ju fler variationer vi får desto mer ökar kombinationsmöjligheterna. Samtidigt som variationerna blir mindre mellan varandra. Det blir tätare och tätare. Hybriderna kanske rentav äter upp sig själva i framtiden och vi svänger tillbaka mot att klustra, renodla och hitta förenklade igenkänningsmönster att luta oss emot?


Men det spelar ingen roll. Inte just nu. För det är hybridernas tid. En tid där möjligheterna är oändliga. Om vi inte fruktar korsbefruktan.176 views0 comments

Commentaires


bottom of page