top of page
  • Writer's pictureJohnny Sundin

Få svamp - och rädda jorden!En av de största miljöbovarna i dagens icke-fungerande kretslopp är plast. Denna formbara polymer som finns överallt i vår vardag – i matlådan du tar med dig till jobbet, i duschdraperiet hemma, på blinkersreglaget i bilen eller som förpackningsmaterial runt dina nyinköpta möbler. Baksidan är att världshaven nu är fyllda till bredden av denna lika fantastiska som livsfarliga produkt. Den som skulle vara så bra för oss moderna människor dränker delfiner, proppar igen vattendrag och grisar ner i naturen. Plast tar århundraden att bryta ner och denna kvävande utveckling måste ändra riktning!


Det innovativa företaget Ecovative i New York har med ny spännande bioteknik lyckats skapa nedbrytbara förpackningar av vanlig svamp istället. Genom att ta hand om svampens rotsystem – mycelierna – och låta dem växa runt rent jordbruksavfall som skal och stjälkar kan man låta naturen själv formgjuta emballagematerial och skapa andra produkter – allt från byggisolering och surfbrädor, till akustikplattor och lampskärmar.Datortillverkaren Dell var ett av de företag som var först ut med att använda denna typ av biologiskt nedbrytbara förpackning för sina datorer. Nu står IKEA på tur. Möbeljätten har meddelat att man nu ser över möjligheten att börja använda ”fungi packaging” - eller MycoFoam - som ett innovativt, miljövänligt alternativ till deras nuvarande förpackningsmaterial polystyren (i dagligt tal ”Frigolit”).

Produktionen av detta nya svampiga material förbrukar endast 1/8 av energimängden som krävs för att skapa en traditionell förpackning. Utsläppen av CO2 är endast 10% jämfört med traditionella plastalternativ. Det blir en miljö- och smakmässig win-win-lösning för alla när du i framtiden kastat ditt emballage i trädgården. Då kanske du har en egen delikat champinjonodling bakom Friggeboden efter ett par veckor – och en Billyhylla med en delikat svampstuvning på köpet kanske blir nästa självklara säljargument hos möbeljätten?


Bra idéer växer ibland helt enkelt upp som svampar ur jorden.
213 views0 comments

Comments


bottom of page