När hjärtat stannat, tiden är knapp och ambulansen fastnat i storstadens trafikinfarkt är det svårt att rädda liv. Ett nytt ambulanskoncept för att snabbt få fram en hjärtstartare till en person som fått hjärtstillestånd har nu börjat lyfta från ritbordet. På Nederländernas äldsta tekniska universitet – TU Delft – så har kreativa studenter tagit fram en smart lösning med drönare som snabbt kan nå en person i nöd med en portabel hjärtstartsutrustning.
Det handlar om ett system av billiga och strategiskt utplacerade ambulansdrönare som automatiskt flyger ut till en person i nöd om en medmänniska nära den drabbade tryckt på alarmknappen i första-hjälpen-appen. Väl framme vid rätt GPS-koordinater (sker automatiskt efter larm) så instruerar drönaren vad som behöver göras och en operatör på larmcentralen kan också gå in och guida hjärtstartsprocessen i realtid via röst och kamera.
Luftens nya hjältar är här och kan öka chansen att överleva från 8% till 80% om systemet byggs ut så att det geografiskt täcker stadens olika delar. Ännu längre fram på den flygande tidslinjen kommer drönarambulanser i full storlek kunna nå olycksplatsen snabbt och effektivt. Ambulansdrönare räddar liv och ger nya helikopterperspektiv på hur vi kan använda ny teknik och samtidigt sätta in den i ett större och billigare systemtänk.
Framtidens blåljus kanske bor på taken till våra hus? #alltmöjligtärmöjligt #framtidsplaneten / Johnny Sundin
Comments